Minden ízületi gyulladásos beteg tudja, hogy ez a betegség rendkívül fájdalmas lehet, és gyakran fáradtságot okoz. Sok ízületi gyulladásos beteg ezeket a tényeket használja kifogásként arra, hogy miért nem mozog. A testmozgásnak azonban nem kell kimerítőnek vagy fárasztónak lennie az egészség javítása és az artritisz előrehaladtának megállításához. A témában elvégzett tanulmányok kimutatták, hogy a testmozgás elkerülhetetlen része kell legyen az ízületi gyulladásban szenvedő betegek életének, mivel visszaadja a vitalitást és a mobilitást.

Tárazzon be a vitaminokból

A vitaminok nagyon fontosak az artritisz elleni küzdelemben. Visszaállítják a test energiaszintjét, valamint elősegítik a kötőszövetek és a csontok regenerálódását. A következő vitaminok segítenek elviselhetővé tenni a testmozgást:

  • B1-vitamin – megadja az energiát, amelyre testének szüksége van a testmozgáshoz. Ezenkívül csökkenti a stresszt, amely általában magasabb az artritiszben szenvedő betegek esetén, mint az egészséges embereknél. A B1-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők használatakor azt tapasztalhatja, hogy az ízületei kevésbé duzzadtak, és az izomfájdalom szinte teljesen megszűnik.
  • B6-vitamin – Ennek a vitaminnak az egyik fő szerepe az, hogy a bevitt fehérjét energiává alakítja. A szervezet ellenállóbb és teherbíróbb lesz, az elegendő B6-vitaminnal rendelkezik.
  • C-vitamin – Nagymamáink mindig azt mondták, hogy sok C-vitaminban gazdag citrusfélét együnk, mert az jó immunrendszerünknek. De a nagymamáink nem tudták, hogy a C-vitamin a kollagén szintézisének fontos eleme, a kollagén pedig a bőrünk és a porc egyik alkotóeleme. Ha ezt a vitamint megfelelő adagokban visszük be, bőrünk megőrzi fiatalos megjelenését és a porcok rugalmasabbá válnak.
  • D3-vitamin – A testmozgás sokkal könnyebb, ha a csontok egészségesek. A D3-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy a csontok erősek maradjanak . A testünk önmagában is képes B3-vitamint előállítani azáltal, hogy napfénynek van kitéve. Azonban csak kevesen élvezzük egész évben a napfényt. Ezért tanácsos B3-vitamin-kiegészítőket szedni.

A TESTMOZGÁS ELŐNYEI

Amellett, hogy általánosságban véve jobban érzi magát tőle, a rendszeres testmozgás az artritisz előrehaladását is lelassítja. Közismert tény, hogy edzés közben súlyt vesztünk; a fiatalok körében a túlsúly a csontízületi gyulladás egyik fő oka. Ha megszabadulunk a felesleges súlytól, csökken az ízületekre nehezedő nyomás, így könnyebben tud mozogni.

A testmozgás segít az izmok és a szalagok megerősítésében is, és ennek következtében az ízületek fájdalma jelentősen csökken. A rendszeres testmozgás csökkenti a stresszt, és elegendő energiát biztosít egy produktív naphoz. Nem kell nagy edzőtermi edzést vagy hasonló kimerítő tevékenységet végeznie; az úszás, a jóga, a nyújtó gyakorlatok és a gyógytornász által előírt gyakorlatok is elegendőek az ízületi gyulladás megállításához.