Az ízületi gyulladás nagyon sok embert érint nemtől és kortól függetlenül. Számos tanulmány készült már az oszteoartritisz és a reumás artritisz kezeléséről. Noha a kezelési folyamat eltér a betegség két típusánál, a szakértők egy kérdésben egyetértenek: az ásványi anyagokon (különösen a kalcium és a magnézium) elengedhetetlen összetevői a hatékony ízületi gyulladás elleni gyógyszereknek.

Oszteoartritisz

Az csontízületi gyulladás a leggyakoribb ízületi gyulladás, amelyet az ízületi porc kopása és károsodása okoz. Ez az ízületi gyulladás általában az idősebb embereket érinti, bár ez egyre gyakoribb a fiatalabbaknál is. A kötőszövet hiánya miatt az ízületi csontok mozgás közben érintkeznek egymással, ez pedig ízületi elváltozásokat és fájdalmat okoz. Az ilyen típusú ízületi gyulladás a test szinte minden ízületében előfordulhat; gyakori a kéz- és a lábízületekben is, de leggyakrabban a „nagy ízületekben” – a csípőben és térdben fordul elő.

A porc nem csak elkopik, hanem a rugalmasságát is elveszti; ez pedig azt jelenti, hogy az artritisz által érintett ízületek általában merevek. A porckárosodás a mozgásokat megkönnyítő inakra is kihat, amely ízületi fájdalmat okoz. A csontízületi gyulladás általában csak az egyik ízületet érinti, és megfelelő kezelés esetén nem terjed ki a többi ízületre. Ha azonban nem kezeljük a betegséget testmozgással, valamint gyógyszerek és étrend-kiegészítők szedésével, akkor más ízületekre is kiterjedhet, mivel a többi ízület veszi át a gyulladt ízület terhelését, amely szintén csontízületi gyulladáshoz vezethet. Az összes vezető szakértő egyetért abban, hogy a kalcium és a magnézium ásványi anyagok enyhítik a fájdalmat és megőrzik a csontok egészségi állapotát, ami rendkívül fontos az artritisz kezelésében.

Reumás artritisz

Az csontízületi gyulladástól eltérően, amelyet a porc és következésképpen az ízület mechanikai károsodása okoz, a reumás artritisz egy autoimmun betegség, amelynek nincs egyértelmű oka. A reumás artritiszben szenvedő beteg immunrendszere megtámadja a porcot, valamint néha más szöveteket és szerveket is. Az ízületi gyulladás ezen típusa minden korcsoportban egyformán megjelenhet. Mivel ez egy autoimmun betegség, a tünetek nem állandóak, és nem mindig azonos intenzitásúak. Javasoljuk, hogy speciális krémekkel és gélekkel masszírozza az ízületeket, hogy helyreállítsák a mozgathatóságukat.

A reumás artritisz leggyakoribb tünetei

  • Merevség – általában tartós tétlenség után jelentkezik, és általában nem csak az ízületekre korlátozódik, hanem az egész testet érinti.
  • Fáradtság – az energiahiány nagyon gyakori jele annak, hogy immunrendszere nem reagál megfelelően. A betegek gyakran panaszkodnak, hogy nehezen tudják elvégezni a mindennapi feladatokat, amelyeket korábban könnyedén meg tudtak csinálni. A vezetés vagy a takarítás időnként valódi problémát jelenthet az extrém fáradtság miatt.
  • Ízületi fájdalom – ha az ízületek gyulladtak, általában nagyon fájdalmasak is, ami jelentősen csökkenti az életminőséget ezekben az időszakban.
  • Csökkent mozgástartomány – az ízületek mozgatása során fellépő nehézségek, különösen a csukló és a kézízületek esetén, számos artritiszben szenvedő beteg gyakori tünetei.
  • Duzzanat – néhány reumás artritiszben szenvedő beteg ízületei annyira megduzzadhatnak, hogy nyilvánvaló elváltozás alakul ki.

Ha ezen tünetek bármelyikét vagy ezek kombinációját észleli, keresse fel orvosát.