Arz ízületi gyulladás előrehaladta lelassítható, ha kerüli a kockázatot jelentő tevékenységeket. A rossz hír az, hogy az alkohol- és dohányfüggőség növeli az ízületi gyulladás gyors kialakulásának kockázatát. A gyulladásos folyamatok megelőzése érdekében célszerű abbahagyni a dohányzást és az alkoholos italok fogyasztását.

A DOHÁNYZÁS ÉS AZ ÍZÜLETI GYULLADÁS

Köztudott, hogy a dohányzás károsítja a szív- és érrendszert, valamint a tüdőket. Azonban a test többi részére, például az ízületekre gyakorolt hatásáról kevés szó esik. Öt év dohányzás után a nikotin a test minden sejtjére hatással van. Nem csak a szervek külső, hanem a belső részét is károsítja. Az ízületek kezelését akadályozza, hogy a nikotin a kötőszövet sejtjeire is hatással van. A nemdohányzók ízületei könnyebben regenerálódnak, és a kezelés gyorsabb, mint a dohányosok esetén. A nemdohányzók kötőszövetének belső sejtjei egészségesek, így könnyebben regenerálódnak. A dohányosok sérült sejtjeinek regenerációját és növekedését nehezebb beindítani. Sajnos ez azt jelenti, hogy ha időben el is kezdi az ízületi gyulladás kezelését, ez nem feltétlen elég ahhoz, hogy visszafordítsa a dohányzás ízületekre gyakorolt ​​hatását. A dohányosok ízületeiben kevesebb a vér, mivel a dohányzás lelassítja a vérkeringést. Mivel a dohányosok esetén az új szövetek lassabban fejlődnek, az ízületek meggyengülnek és a csontok porózusabbak lesznek. Számos tanulmány kimutatta, hogy az izmok szintén elgyengülhetnek a tartós nikotinfüggőség miatt. Mindezek miatt az ízületek hajlamosak a sérülésekre. A legjobb tanács, amit bárki adhat, különösen akkor, ha ízületi gyulladásban szenved, az, hogy hagyja abba a dohányzást.

AZ ALKOHOL ÉS AZ ÍZÜLETI GYULLADÁS

Néhány kutatás kimutatta, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a reumás artritisz kockázatát. Ha azonban már kialakult az ízületi gyulladás, egyáltalán nem szabad alkoholt inni. A fájdalomcsillapítókat, amelyeket az ízületi gyulladásban szenvedő betegek gyakran a fájdalom enyhítésére használnak, nem szabad alkohol mellett alkalmazni. Ezen gyógyszerek és az alkohol kombinációja gyakran gyomorvérzéshez és fekélyek kialakulásához vezethet.

Az is közismert, hogy az alkohol erős vizelethajtó, ami azt jelenti, hogy az alkoholfogyasztás gyakoribb vizeléshez vezet. Az ízületeknek vízre van szükségük a normál működéshez, ezért nagyon fontos, hogy elegendő mennyiség legyen a testünkben. Ez is egy másik oka annak, amiért kerülni kell az alkoholt, ha ízületi gyulladásban szenved.

A LEGJOBB ITALOK ÍZÜLETI GYULLADÁS ESTÉN

Mivel alkoholt mérsékelten vagy egyáltalán nem szabad fogyasztani, a szervezete inkább a következő italok fogja imádni.

  • Frissen facsart paradicsom-, narancs-, sárgarépa- és ananászlé, mivel ezek bőségesen tartalmaznak C-vitamint, amely egy erős antioxidáns, így védi szöveteinket, és erős gyulladásgátló hatással is rendelkezik.
  • A teák, különösen a zöld tea bővelkednek a polifenolokban, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.
  • A turmixok csak nemrég váltak népszerűvé, elsősorban azok miatt, akik úgy döntöttek, hogy bevezetik az egészséges táplálkozást a mindennapi életükbe. Ez az ital különösen előnyös az ízületi gyulladásban szenvedő betegek számára. Ha a turmixot úgy készíti, hogy az egész gyümölcsöt bekeveri, ahelyett, hogy összepréselné, akkor több rostot visz be a szervezetébe. A rostok elősegítik az erek kitisztítását, ez pedig felgyorsítja az ízületek körüli vérkeringést. A gyümölcsök és zöldségek sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, amelyek egészségesek és segítenek megelőzni a gyulladást. A szervezete imádni fogja, ha egy teáskanál kurkumaport ad a turmixhoz.
  • És végül, minden ital királynője – víz. A megfelelő mennyiségű víz segít a testünk megszabadulni a méreganyagoktól. Ha étkezés előtt vizet iszik, az segít a fogyásban, ami ízületi gyulladás esetén javallott lehet.