Valószínűleg úgy tűnik, hogy az ízületi gyulladás diagnosztizálása óta az életében már semmi sem ugyanolyan. Nehéz elfogadni, hogy néha egyszerűen nem tud megtenni néhány olyan dolgot, amelyet korábban meg tudott csinálni, vagy sokkal több időt vesznek igénybe, mint korábban. Ezek azok a dolgok, amelyek miatt ízületi gyulladásos beteg panaszkodik, és ami gyakran depresszióhoz vezet. Sajnos a negatív gondolatok súlyosbíthatják az ízületi gyulladást. Tanulmányok kimutatták, hogy a negatív hozzáállás fokozza a fájdalom érzetét. Ahelyett, hogy állandóan azt gondolnánk, hogy a pohár félig üres, és hogy az ízületei minden bizonnyal hamarosan fájni kezdenek, gondolkodjon pozitívan, mert ez megkönnyíti az életét.

MINDENNAPI TEVÉKENYSÉGEK ÍZÜLETI GYULLADÁS MELLETT

Nem kell lemondania a szeretett tevékenységeiről csak azért, mert ízületi gyulladást szenved. Forduljon orvosához, ha korábban extrém sportot vagy más fizikai tevékenységet végzett. Természetesen van alternatív módja is, hogy élvezhesse azokat a dolgokat, amelyeket eddig is szeretett csinálni.

Akkor végezze el a házimunkát, amikor képesnek érzi rá magát, és úgy gondolja, hogy elegendő energiája van hozzá. Szabaduljon meg a nehéz porszívótól, vödröktől és tisztítókeféktől, amelyek miatt takarítás közben le kell térdelni. Ehelyett szerezzen be egy könnyű porszívót, amely nem fogja megterhelni az ízületeket. Esetleg szerezzen be egy gőzfelmosót, amelyhez gyakran számos kiegészítő is tartozik különféle felületek tisztításához. A gőzfelmosó lehetővé teszi a padló, az ablakok, a sütő és a fürdőszoba könnyed kitakarítását és fertőtlenítését. Ha olyan készüléket vásárol, amely megfelel az Ön betegségének, akkor fel fogja ismerni, hogy a takarítás az ízületi gyulladásban szenvedők számára sem lehetetlen.

A fájó ízületeket tartsa melegen

Ha artritiszben szenved, gyakran intenzív fájdalmat érezhet az ízületekben. Nem kell mindig a fájdalomcsillapítóért nyúlnia, amikor az ízületei sajogni kezdenek, mert könnyen hozzájuk szokhat, így a gyógyszernek már nem lesz ugyanolyan hatásuk. Helyezzen meleg borogatást az ízületeire. A legjobb, ha a fájdalmas ízületet előtte egy speciális krémmel megmasszírozza, amely mentolt vagy más, fájdalomcsillapító hatással rendelkező összetevőt tartalmaz. A borogatás miatt a krém mélyebben hatol be a fájdalmas területre. Tartsa a borogatást az ízületen 15-30 percig, és Ön is azt fogja tapasztalni, hogy a fájdalom intenzitása csökken.

AZ ALVÁS SEGÍT AZ ÍZÜLETI GYULLADÁSON

A fájdalmas ízületek néha megnehezíthetik az alvást. Íme néhány tanács a nyugodt éjszakai alváshoz, hogy energiával teli végezhessük a napközbeni dolgainkat:

  • A lefekvés előtti meleg fürdő segít ellazítani az izmokat és csökkenti a merevséget.
  • Próbáljon minden este ugyanabban az időben lefeküdni. A rendszeres lefekvési rutin nagyon fontos a jó minőségű alvás érdekében.
  • Lefekvés előtt ne egyen, ne igyon teát vagy kávét, és ne dohányozzon. A koffein, a tea és a nikotin sokáig ébren tartják.
  • Szerezzen be egy jó minőségű matracot és párnát, amelyek legjobban megfelelnek az Ön állapotának. Lehet, hogy több párnát is ki kell próbálnia, míg nem találja meg azt, amely a nyakát és a vállait is pihenteti ahelyett, hogy csak még merevebbé tenné őket.
  • A rendszeres testmozgás biztosan segíteni fog a pihentető alvásban. Lefekvés előtt 3 órával azonban ne végezzen testmozgást.