Az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek javasoljuk, hogy a lehető legtöbbet mozogjanak. A betegségben szenvedők nagy része ülő életmódot folytat; vagy a saját döntésük, vagy a munkájuk miatt. A hosszas ülés jelentősen súlyosbítja az ízületi gyulladás tüneteit. Most megtudhatja, hogy milyen hatással van a hosszas ülés a testünkre, és miként csökkentheti az ízületekre gyakorolt hatását.

HOSSZAS ÜLÉS ÉS AZ ÍZÜLETI GYULLADÁS

  • A csípőfájdalom az egyik leggyakoribb tünet az ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetén, akik hosszú ideig szoktak ülni. Ez leggyakrabban nagyon éles, nagyon intenzív fájdalom, amely nem tart sokáig, és néha tompa fájdalommá alakul. Ez egyértelmű jele az ízületi gyulladás előrehaladásának, és hogy a csípőt körülvevő vastag porc kiugrott a helyéről. Ha gyakran érez ilyen fájdalmat, szakértő tanácsát kell kérnie, mivel ilyenkor a csípője hajlamosabb a sérülésekre, mint amikor a porcok a helyükön vannak.
  • A térdfájdalom szintén egy olyan tünet, amely hosszas ülés után jelentkezik az ízületi fájdalomban szenvedő betegek elmondása szerint. Ha ízületi gyulladásban szenved, akkor azok számítanak a legrosszabb székeknek, amelyek túl magasak ahhoz, hogy a lába leérjen a földre. Kerülje a bárszéken való ülést. A láb súlya ebben a helyzetben további megterhelést jelent az ízületi gyulladás által már meggyengített szalagoknak, ezért általában nagyon nehéz felkelni ebből a pozícióból. Nem szabad keresztezett lábakkal ülni, mert ez további terhelést jelent a térdeknek. Javasoljuk, hogy szedjen kondroitin-szulfátot tartalmazó étrendkiegészítőket, hogy elősegítse az ízületek mozgathatóságát. Bebizonyosodott, hogy ez az összetevő pozitív hatással van a porc megújulására, és segít csökkenteni a merevséget.
  • A nyaki és gerincfájdalom még azoknál az embereknél is gyakori, akik nem szenvednek az ízületi gyulladásban, mivel a tartósan ugyanabban a helyzetben való ülés gyengíti a gerincoszlopot támogató izmokat. Ülés közben a nyak merevségének elkerülése érdekében időnként fordítsa el a fejét jobbra-balra. Ülés közben próbálja a gerincét szabályos ívben tartani. Ne spóroljon az irodai széken. A megfelelő szék kiválasztásával sok tünet enyhíthető.

REGGELI NYÚJTÓGYAKORLATOK

A betegek többsége reggel panaszkodik fájdalomra és merevségre. Miután a test éjszaka szinte változatlan helyzetben volt, nehéz fájdalom nélkül behajlítani az ízületeket. Nagyon fontos, hogy a napot néhány perces nyújtógyakorlatokkal kezdje, mivel ez jelentősen javítja a mozgathatóságot. Jó hír az, hogy nem kell fizikailag fittnek lennie, vagy különösen gyakorlottnak lennie a gyakorlatok elvégzéséhez. Nyújtóztassa meg térdét, csípőjét, kezét, gerincét és nyakát. Függetlenül attól, hogy milyen típusú testmozgást választott (jóga, pilates vagy bármi más), nagyon fontos minden reggel, egyből felkelés után elvégezni a gyakorlatot.

Reggelente tartsa szem előtt a 30-30 szabályt, amely az orvosok szerint az ízületi gyulladásban szenvedő betegek fő szabálya. 30 perc ülés után változtasson a testtartásán és 30 percig nyújtózzon.