Vannak bizonyos ételek és élelmiszercsoportok, amelyek gyulladásos folyamatokat okoznak szervezetünkben, ezáltal pedig ízületi gyulladást is okozhatnak. Ezeket az ételeket a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell a fájdalom, az ízületek duzzanatának és számos egyéb tünet elkerülése érdekében.

Tej és tejtermékek

Bár a tej és a tejtermékek bővelkednek kalciumban, viszont a tej szintén egy erős allergén, ezért manapság sok ember laktóz-érzékeny. A legtöbben nem is tudnak róla, de a tejtermékek fogyasztása nemkívánatos reakciót vált ki a szervezetükben. A tej a laktóz mellett kazeint is tartalmaz, egy olyan fehérjét, amely gyakran irritálja a kötőszövetet. A test számára szükséges fehérjéket más ételek, például zöld leveles zöldségek, tojás, lencse (…) fogyasztásával lehet biztosítani. Annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű kalciumot és magnéziumot vigyünk be, étrendkiegészítőket javasolt fogyasztani, amelyek kalciumot és magnéziumot tartalmaznak.

Finomított cukor

A finomított cukrok fogyasztása a citokineknek nevezett fehérjék termelődését okozza. A citokinek gyulladást okoznak a testünkben, és gyakran közrejátszanak a rákos sejtek kialakulásában. Finomított cukrok helyett természetes édesítőszereket is használhat, mint pl. a sztevia, a juharszirup vagy a méz.

Finomított gabonafélék, glutén, finomított szénhidrátok

Az olyan ételek, mint például a fehér kenyér, a tészta és a sütemények, amelyek szorosan összekapcsolódnak a gyulladássokkal, nem csak a vér glükózszintjét növelik, de glutént is tartalmaznak. Közismert tény, hogy a reumás artritisz egy autoimmun betegség, és számos tanulmány megállapította, hogy szoros kapcsolat van az autoimmun betegségek és a lisztérzékenység (gluténérzékenység) között. A finomított gabonafélék helyett olyan teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasszon, amelyek nem tartalmaznak glutént, mint például a zab vagy a barna rizs. Ezek nem okoznak gyulladást, valamint ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok.

Kukorica, szója és napraforgómag olaj, valamint az olajban sült ételek

  • A kukorica, a szója és a napraforgómag olaj egészséges, ha mérsékelten fogyasztják őket, mivel omega-6 zsírsavakat tartalmaznak.
  • Ezen olajok gyakori fogyasztása gyulladást okozhat.
  • A len és az olívaolaj jobb választás, mivel gazdagok omega-3 zsírsavakban és nem okoznak gyulladást.
  • Az olajban sült ételek gyakori fogyasztás megnöveli a koleszterinszintet és gyulladásokat okozhat.

Vörös húsok és hentesáruk

A vörös húsok gyakran okoznak gyulladásokat. Amellett, hogy ízületi fájdalmat okoz, a fogyasztásuk bizonyos típusú rák megbetegedésekben is közre játszhat. A legjobb, ha az ízületi gyulladásban szenvedő betegek egyáltalán nem esznek vörös húst. A hentesáruk nagyon sok adalékanyagot tartalmazhatnak, például nitriteket, amelyek bizonyítottan gyulladásos reakciókat okoznak. A gyulladást serkentő ételeket cserélje le olyanokra, amelyek lassítják az ízületi gyulladást, és az eredmények nem fognak csalódást okozni.