Ha csontízületi gyulladásban szenved, akkor biztosan tisztában van azzal, hogy előbb vagy utóbb az ízületet le kell cserélni egy mesterségesre. A betegek többsége kíváncsi, hogy mikor jön el ennek az ideje. Erre a kérdésre a válasz kizárólag rájuk tartozik.

Először próbáljon ki minden nem-invazív kezelést

Az ízületi gyulladásban szenvedő betegek csaknem fele csontízületi gyulladásban – vagyis mechanikai károsodásban és az ízület elváltozásában szenved. Az ízületpótlás egyáltalán nem rutin eljárás, amelyet könnyen el lehet dönteni; kérdezze meg magától, hogy valóban kipróbált-e minden más lehetőséget.

  • Egy gyógytornász segítségével történő intenzív mozgás megerősíti a lábizmokat és a szalagokat. Ez jelentősen enyhítheti a térd és a csípő fájdalmait. Az izomtömeg edzéssel való fenntartása legyen az első opció, amikor az ízületek fájni kezdenek. Ha mégis az ízületpótlás mellett dönt, a műtét előtt tanácsos a lábizmokat minél jobban megerősíteni, hogy a lehető leggyorsabb legyen a gyógyulás.
  • A kondroitin-szulfátot és glükózamin-szulfátot tartalmazó étrendkiegészítők jelentősen növelhetik a mobilitását, mivel ezek a hatóanyagok stimulálják a porc regenerálódását és helyreállítják a szalagok rugalmasságát.
  • Ha fájdalomcsillapítókkal nem tudja kezelni a térdfájdalmakat, akkor a szakemberek valószínűleg a hialuronsav-injekciókat fogják javasolni. Ezeket hetente egyszer közvetlenül az ízületbe fecskendezik, három vagy öt egymást követő héten keresztül. Körülbelül öt hét múlva fogja érezni a kezelés hatását. A kutatások kimutatták, hogy ezek az injekciók hosszútávon „beolajozzák” az ízületet, jelentősen enyhítik a fájdalmat és növelik az ízület mozgékonyságát.
  • A modern orvosi fejlesztések lehetővé tették a csontízületi gyulladás kezelését és az eldeformálódott porc regenerálását azáltal, hogy őssejteket fecskendeznek az gyulladás által érintett ízületbe. Az őssejteket a bőr alatti szövetből nyerik ki és az ízületbe fecskendezik, ahol porcsejtekké alakulnak. Ez az eljárás rendkívül jó eredményeket produkált. A nem teljesen sérült porc általában nagyon gyorsan regenerálódik, az ízület visszanyeri normál alakját és működését.

Mikor a legjobb választás a műtét?

Javasoljuk, hogy addig várjon az ízületpótlással, amíg a porc már több helyen nem fedi le az ízületi csontok végét. Amikor az egyik ízületi csont hozzáér egy másikhoz és fájdalmat okoz, ideje komolyan mérlegelni a műtét lehetőségét. Ez általában növeli a fájdalom intenzitását, és gyakran negatív hatással van a normális életmódra és az alvásminőségre is.

Amikor a porc nem fedi le teljesen az ízületi csontokat, hajlamosabbak vagyunk a sérülésekre és az ízület kiugrására; ezért is ez a megfelelő idő a műtét elvégzésére. Feltétlenül foglaljon időpontot egy rehabilitációs központban, ahol a kórházból való távozás után azonnal megkezdheti a rehabilitációt. A rehabilitáció akkor a leghatékonyabb, ha nem sokkal a műtét után kezdik el. Ha ezt nem teszi meg, akkor a gyógyulás nagyon hosszú és fájdalmas lehet.