Az ízületi gyulladás egy olyan betegség, amely rengeteg embert érint, ezért nagyon sok kutatást végeztek már az ízületi gyulladással kapcsolatban. Ezek nagy része azt hivatott feltárni, hogy mely hatóanyagok és növények segíthetnek egyszerre az ízületek romlásának megelőzésében és a kötőszövet szerkezetének megerősítésében.

KONDROITIN-SZULFÁT ÉS GLÜKÓZAMIN-SZULFÁT

Az ízület gyulladás legtöbb kezelési módjának célja a tünetek enyhítése, vagyis a fájdalommegelőzés. Nagyon kevés olyan termék kapható a piacon, amely egyszerre kezeli a következményt (enyhíti a fájdalmat) és az okot (serkenti a porc regenerációját).

A glükózamin-szulfát és a kondroitin-szulfát együttesen kiváló hatással vannak a porc és a sípcsont regenerációjára. Ez a két vegyület fontos szerepet játszik a porc anyagcseréjében, és segítenek a sérült porcoknak felszívni a katabolikus és anabolikus folyamatok egyensúlyához szükséges hatóanyagokat.

Jörg Jerosch: Effects of Glucosamine and Chondroitin Sulfate on Cartilage Metabolism. OA: Outlook on Other Nutrient Partners Especially Omega-3 Fatty Acids. Int J Rheumatol. 2011; 2011: 969012.

Tat SK1, Pelletier JP, Vergés J et al: Chondroitin and glucosamine sulfate in combination decrease the pro-resorptive properties of human osteoarthritis subchondral bone osteoblasts: a basic science study. Arthritis Res Ther. 2007;9(6): R117.

KURKUMA – KURKUMIN

A kurkumin gátolja a neutrofilek aktiválását reumás ízületi gyulladás esetén. Valamint hatékony előzi meg a kollagenáz termelését is. A kollagenáz enzim okozza a kollagén lebomlását, amely a porcok fő alkotóeleme.

A kurkumin hatékonyan képes megszüntetni az ízületi gyulladás tüneteit. Semlegesíti az erős gyulladásserkentők, például a prosztaglandinok hatását.
 
Fatemeh Aghaei Borashan1, Mino Ilkhanipoor1, Mohammad Hashemi and Farah Farrokh Investigation the Effects of Curcumin on Serum Hepatic Enzymes Activity in a Rheumatoid Arthritis Model

J. K. Jackson, T. Higo, W. L. Hunter and H. M. Burt The antioxidants curcumin and quercetin inhibit inflammatory processes associated with arthritis. Inflammation Research

April 2006, Volume 55, Issue 4